FAQ

Veelgestelde vragen aan en over Lokaal in de Kamer

Waarom een eigen partij en waarom sluiten jullie niet aan bij een landelijke, bestaande partij?

Lokaal in de Kamer is niet onder één bestaande partij-ideologie te vangen. Het kenmerk van lokale partijen in de gemeente en provincies is hun onafhankelijkheid. En hun pragmatische aanpak van problemen en vraagstukken. 

Wat maakt Lokaal in de Kamer zo anders dan bestaande landelijke partijen?

De onafhankelijkheid van lokale partijen is voor Lokaal in de Kamer van groot belang. Lokaal in de Kamer vraagt de mening van de lokale partijen, en zal nooit een mening opleggen aan haar basis.

Waarom staan er alleen kandidaten uit Brabant, Noord-Holland, Drenthe en Gelderland op de lijst?

Lokaal in de Kamer is spontaan ontstaan in een gesprek tussen vertegenwoordigers van verschillende partijen uit diverse provincies. Echter, op het moment dat de lijst werd samengesteld konden alleen de partijen uit deze provincies toezeggen mee te doen. Ondertussen is de basis nog breder geworden en bij de volgende verkiezingen zullen er zeker kandidaten uit meer, hopelijk zelfs alle, provincies op de lijst staan.

Wat gebeurt er met mijn stem als u niet in de Tweede Kamer komt?

Er zullen altijd 150 mensen in de kamer gekozen worden. Wat gebeurt is dat het aantal geldige stemmen gedeeld wordt door het aantal zetels. Dat getal is de kiesdeler. In voorgaande verkiezingen lag dat op ongeveer 63.000 stemmen. Als een partij de kiesdeler niet haalt krijgen ze geen zetel maar de stem blijft wel tellen voor die partij. Na het verdelen van de zetels aan partijen (1 per keer dat ze de kiesdeler gehaald hebben) kijken ze naar het gemiddelde van de partijen om de zogenaamde restzetels te verdelen.

Soms denken mensen dat het verstandiger is om te stemmen op een partij die zeker de kiesdeler haalt. Dat is jammer want elke stem op een partij geeft een signaal af: namelijk dat dat een partij is met standpunten waar je het mee eens bent. En, als iedereen denkt, ik stem niet op een kleine partij want ze halen misschien geen zetel dan blijven we dus altijd zitten met die oude grote partijen. Daarom adviseren wij om vooral op de partij te stemmen die het dichts bij je eigen idealen zit en waar je het meeste vertrouwen in hebt. We hopen natuurlijk van harte dat dat Lokaal in de Kamer is.