Over Lokaal in de Kamer

Hier vindt u informatie over Lokaal in de Kamer. U leest hier de reden van het samenwerkingsverband. U vindt hier ook de doelstelling van Lokaal in de Kamer.

Lokaal in de Kamer is een politiek samenwerkingsverband van provinciale partijen. Samen doen zij mee aan de Tweede Kamerverkiezing op 15 maart 2017.

Waarom Lokaal in de Kamer werd gevormd

Partijen die lokaal gevormd zijn staan dicht bij de kiezer. Een lokale partij maakt de lokale problematiek bespreekbaar en zorgt voor op maat gemaakte oplossingen. Daarom hebben veel kiezers de afgelopen jaren bij de gemeenteraads- en provinciale statenverkiezingen gestemd op lokale partijen. Lokale partijen zijn ook geen nieuw fenomeen, een flink aantal lokale partijen bestaat al tientallen jaren. In veel gemeenteraden zitten lokale partijen in het college en leveren ze wethouders die gedegen en succesvol beleid uitvoeren.

Doelstelling

Nieuw maar vertrouwd

Lokale kwesties staan niet altijd op zichzelf. Daarom wordt er al jaren binnen de lokale bewegingen gesproken over de wens echt vertegenwoordigd te worden in de Tweede Kamer. In dezelfde lijn zijn in verschillende provincies samenwerkingsverbanden ontstaan die succesvol hebben meegedaan aan de Provinciale Statenverkiezingen. Op landelijk niveau zijn deze partijen met elkaar verbonden in de OSF. De Onafhankelijke SenaatsFractie heeft door hun steun éen zetel behaald in de Eerste Kamer.

De volgende stap

Een aantal van de provinciale partijen pakt nu volgende uitdaging aan en wil dat lokale partijen ook in de Tweede Kamer direct vertegenwoordigd worden. Onder de naam Lokaal in de Kamer gaat dit samenwerkingsverband de strijd aan.

De weg naar de Tweede Kamer

De eerste stap die we zetten was de inschrijving bij de Kiesraad, half december 2016. Op dit moment, begin januari 2017, zijn we druk bezig met het opstellen van het verkiezingsprogramma en het verder opzetten van de communicatiemiddelen. Het campagneplan ligt klaar, en we zijn in de deelnemende provincies druk bezig om mensen te mobiliseren.