Onduidelijkheid ondersteuningsverklaringen

Politieke partij Lokaal in de Kamer, die op 15 maart gaat deelnemen aan de Tweede Kamer verkiezingen, is niet blij met de onduidelijke regels rond het verzamelen van ondersteuningsverklaringen. Lijsttrekker Jan Heijman gaat daarom een officiële klacht indienen bij de Kiesraad.

Onduidelijkheid troef bij gemeenten

Volgens Heijman weten ambtenaren in verschillende gemeenten niet hoe ze moeten omgaan met mensen die zich melden om een ondersteuningsverklaring. “Maandagmiddag kregen onze medewerkers in enkele gemeenten te horen dat er geen stempels meer werden gezet op ondersteuningsverklaringen, omdat de termijn van het afgeven ondersteuningsverklaring was verlopen” aldus Heijman. “Pas na de besloten zitting van de Kiesraad op dinsdag konden mensen weer verklaringen laten stempelen. Vanochtend hebben wij dat bij het informatiepunt nagevraagd en wij kregen rond 9.30 de bevestiging dat dit wettelijk zo geregeld is. Lokaal in de Kamer houdt zich aan de wet en heeft daarom al zijn medestanders die druk bezig waren handtekeningen te verzamelen gevraagd te stoppen. Maar om 11.49 uur werden wij gebeld door de Kiesraad dat vandaag toch handtekeningen mogen worden opgehaald. Alleen zijn de gemeenten hierin bepalend. Hoeveel gekker kan het worden?”

Nieuw systeem of huidige aanpassen?

De lijsttrekker van Lokaal in de Kamer ziet het liefst dat het hele systeem van het verzamelen van ondersteuningsverklaringen op de schop gaat.  “We vragen met dit ouderwetse systeem al veel van mensen om tijdens werktijd naar het gemeentehuis te gaan. Maar dan lopen ze nu dus de kans dat ze kunnen omkeren als de gemeente niet wil meewerken. En dit is niet voor het eerst:

– de afgelopen 10 dagen zijn mensen die voor ons handtekeningen wilden, weg gestuurd omdat een ambtenaar ziek was.

– mensen worden gedwongen een afspraak te maken om de verklaring te laten tekenen. En dat terwijl de wet voorschrijft dat “onverwijld wordt nagegaan of de kiezer geregistreerd is”

– veel gemeenten sloten op vrijdag om 12.30

– één gemeente presteerde het zelfs een bedrag van 14, 60 euro te rekenen voor het afgeven van de stempel.
Kortom, dit omslachtige systeem levert ook verwarring op bij de gemeenten. Het is hoog tijd dat het aangepast wordt! Voor nu kan Lokaal in de Kamer niet anders dan te roeien met de riemen die we aangereikt krijgen. Maar wij zullen vrijdagmiddag een officiële klacht in dienen bij de Kiesraad.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *